top of page
Burdur gölü

BURDUR GÖLÜNÜN GÖL HAKKI SUYU

Burdur Gölü atmışlı yılların sonunda, yatağına sığmayıp taşarak Şeker Plajı Tesisleri’ni yuttu!  Halk plajı mevkiinde ise ana yola dayandı, Burdur-Baladız Demiryolu’nu tehdit eder hale geldi, Kılıç Köyü önlerine ulaştı!

Bu esnada Dinar’da, henüz önlerine baraj ve göletler yapılmayan akarsuların taşkın  suları cazibe ile Burdur Gölü’ne ulaşıyordu. Ve yine Isparta Güney Kent’teki akarsuların önlerine henüz göletler yapılmamıştı ve bu akarsuların taşkın suları Burdur Gölü’ne akıyordu. Halen Karataş Gölü’ne akan Aren Çayı ve diğer dereler Burdur Gölü’ne akıyordu. O dönemde  Korkuteli’den başlayıp Burdur ‘Gölü’ne erişen Bozçay’ın suları, Karaçal Barajı’ı tarafından tutulmuyordu. Günümüzde deyim yerinde ise Burdur Gölü’ne Bozçay’dan damla su akmıyor. (Bozçay (Eren Çayı), Burdur ili sınırlarında, Burdur Gölü’nün en önemli su kaynağı olan akarsu. Bozçay’ın havzası 1610 km², yıllık toplam debisi 169 hm³, uzunluğu 80 km’dir. Göle ulaştığı alanda geniş alüvyal ova oluşturmuştur.

Rahat Dağı’ndan (2294 m) Baynaz Dere olarak doğar, Kömür Tepe-Susuz Yayladan doğan Yayla Dere ile  Tefenni batısında birleşir. Karamanlı Barajından gelen değirmen Dere ile Kocaova’da birleşir.

Kılavuzlar yakınlarında güneyden gelen Kent Deresi’ni alır. Bir kolu Karataş Gölü’ne akar, gölden çıkan sular yeniden Bozçay’a katılırlar. Kalcık Yaylası’ndan gelen Körpınar ile Kemer batısında birleşir, Eren Çayı adını alır. Doğudan Katrancık Dağları bünyesindeki Kestel Dağı’ndan gelen Elmacık Çayı, Kuzgun Dere, Geçtin Dere ile birleşir. Karaçal Barajı’na dökülür, Bozçay olarak çıktığı barajdan yaklaşık 11 km sonra GB kıyısından Burdur Gölü’ne dökülür.

Bozçay havzası, Burdur Gölü’nü besleyen 12 havzadan biridir, büyüklüğü diğer havzaların toplamından daha fazladır. Bozçay’ın göle yılda 169 hm³ su taşıması beklenirken bu rakam 17 hm³’tür. Üzerine yapılan barajlar ve tarımsal sulama suyun çoğunu tüketmektedir. 1973 yılından sonra Karamanlı Barajı yapılmış, Karaçal Gölü seddelenerek su tutulmaya başlanmıştır. Bu yapılar 90 hm³ su tutmaktadır, 80’li yıllarda yapılan gölet ve barajlar ile bu rakam 1120 hm³’e ulaşmaktadır. Karaçal Barajı eklenmesi ile 202 hm³’e çıkmaktadır.

1980-1994 arasında Bozçay’ın üzerindeki iki akım ölçüm istasyonunda %77 ve %84 oranında azalmalar görülmüştür. Azalmaların sebebi olarak kuyuların yoğun kullanımı yeraltı suları boşaltmış, sular yeraltına sızması olduğu belirlenmiştir.

 

Göle Yas Belgeseli çalışması dünyada benzerine az rastlanır bir çalışma idi. 15 ay boyunca Burdur Halkının içinde yer aldığı pek çok eylem etkinlik, konser düzenlendi düzenlenen çalışmalara pek çok sanatçı yön verdi. Dünyanın her yerinden 1 milyon  doğa sever destek verdi. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Göle Yas çalışmalarına sürekli destek verir görünse de en sonunda “Burdur Gölünde korkulacak bir şey yok, inşallah yağmur ve kar yağınca göl seviyesi normale dönecek. Bir problem yok!

"Afyon’dan Burdur Gölü’ne gelecek su yok” açıklaması ile Burdur Gölü’ne Dinar  Eldere’den su verilmeyeceğini duyurarak umutları söndürmüştü. Halbuki günümüzde Isparta Aksu’dan Kovada Göleti’ne su aktarılıyor. Kovada’dan Eğirdir Gölü’ne su verilmekte, Eğridir Gölü’nden Isparta Ovasına su pompalanıyor bu su sulama suyu olarak kullanılıyor.

Karacören Barajları’ndan Antalya'ya su veriliyor. Ama Burdur Gölü’ne cazibe ile su alınabilecek Dinar-Eldere’den,  Burdur Gölü’ne su alınamıyor daha doğrusu verilmiyor. Günümüzde Burdur Gölü’ne sembolik ölçüde bile olsa Karaçal Barajından su verilebilir. Malum Karaçal Barajı yapılmadan önce Bozçay’ın suyu Burdur Gölü’nü besliyordu. Şimdi Bozçay’ın suları Karaçal Barajını besliyor. Dolayısı ile Karaçal Barajı’ndan Burdur Gölü’ne %10’luk göl hakkı suyu salınabilir. Ama Karaçal Barajı’nın yapımından bu yana  toplanan sulak alan komisyonlarından ne yazık ki böyle bir karar hiç çıkmadı. Karaçal Barajı’ndan Burdur Gölü’ne göl hakkı suyu hiç verilmedi. Üstelik Karaçal Barajından Burdur Gölü’ne salınacak su, barajın su stokuna zarar vermeyecek. Çünkü Barajda biriken suyun ancak yaklaşık  %20’si sulama suyu olarak kullanılmakta. Bu tabloda anlaşılmayan, Karaçal Barajı’ndan Burdur Gölü’ne göl hakkı suyu niye verilmez? Bu sorunun cevabını bilen var mı?

Gündem 

burdur fay hattı deprem
Burdur enerji verimliliği
Burdur gölü kuruyor
burdur 18 uygulamaları
bottom of page